De marathon ging vandaag een uur eerder van start en er waren nog meer aanpassingen vanwege de warmte. Het A-traject was ingekort en liep helemaal in de schaduw van de bomen. Verder was hindernis 4 vanwege de zwaarte uit de wedstrijd genomen en de trajecttijden waren verruimd. De dierenartsen voerden extra controles uit, er waren veel koelmogelijkheden, ook in het traject was een extra koelmogelijkheid en er was een ‘paardenwasstraat’ waarin de paarden werden besproeid met ijswater. Alle paarden kwamen zonder problemen aan de finish.

In de tweespanrubriek was Raymon Letteboer ontketend: in vier van de zes hindernissen was hij het snelst. Het tweespanmarathonklassement werd een Nederlands onderonsje, want de beste zes waren allemaal Nederlanders. In het klassement na dressuur en marathon staat Martin Hölle dankzij zijn dressuurprestatie nog steeds aan kop.

Koos de Ronde won de marathon bij de vierspannen. Mark Weusthof wilde hem inhalen, maar nam teveel risico in de Copernica hindernis waardoor hij even vast kwam te zitten. Als De Ronde morgen niet teveel fouten maakt, stevent hij af op prolongatie van zijn Nederlandse titel. Maar ook op de internationale overwinning maakt hij nog volop kansen want het verschil met klassementsleider Chester Weber is minimaal.

Morgen wordt het dus een hele spannende vaardigheidsproef. Behalve de wedstrijd zijn er spectaculaire shows en we gaan genieten van de Ladies Day. De eerste rubriek begint morgen om 9.00 uur. Rond de klok van vijven is de huldiging van de Nederlands kampioen.