De absolute wereldtop van de twee- en vierspannen komt tijdens CAI Beekbergen aan de start. Voor de tweespannen is de wedstrijd de laatste mogelijkheid om kwalificaties binnen te halen voor het wereldkampioenschap dat eind september in Lipica wordt verreden.

Tweespannen

Eén van de topfavorieten is Mieke van Tergouw’s pupil Martin Hölle. Deze uit Hongarije afkomstige menner begon zijn carrière bij de pony’s waar hij in 2013 de wereldtitel veroverde. Inmiddels is hij overgestapt naar de tweespan paarden en wordt ook daarbij intensief begeleid vanuit Riant. Dat werpt vruchten af, want waar Martin komt, wint hij. In Beekbergen, de thuishaven van zijn leermeesteres en zijn zomerse trainingslocatie, zal hij willen winnen. Ook alle Nederlandse tweespantoppers waaronder de kersverse Nederlands kampioen Anthonie ter Harmsel en oud-wereldkampioen Harrie Verstappen rijden mee.

Wereldbeker en EK

De vierspannen zijn natuurlijk de ‘koningsklasse’ van de wedstrijd. De complete wereldtop zal in actie zijn in Beekbergen. Te beginnen met wereldkampioen Boyd Exell en Nederlands kampioen Koos de Ronde. Maar ook de Amerikaanse kampioen Chester Weber heeft de oversteek gemaakt om in Beekbergen mee te rijden. Het gaat voor de vierspannen niet alleen om het winnen van deze wedstrijd. De klassering in Beekbergen telt mee in het vergaren van punten voor deelname aan de wereldbeker. Daarnaast is Beekbergen voor de Europese vierspanmenners een graadmeter voor het EK dat eind augustus plaatsvindt. Hét Nederlandse jonge vierspantalent in deze competitie is Bram Chardon. De zoon van mencoryfee en meervoudig kampioen IJsbrand Chardon heeft inmiddels een palmares om ‘u’ tegen te zeggen met onder meer drie wereldtitels bij de vierspan pony’s. Bram pakte op het NK vierspannen zilver en zal zeker in de marathon tot één van de uitblinkers gaan horen.